loading

Homeopatia

Homeopatia

Homeopatian isä, saksalainen lääkäri ja kemisti Samuel Hahnemann, kehitti 1800 -luvulla samankaltaisuuden lakiin perustuvan hoitojärjestelmän. Homeopatia kuuluu CAM (Complementary Alternative Medicine) hoitojen piiriin ja on osana perusterveydenhuoltoa monissa keski-Euroopan maissa.

Homeopatia on yksilöllinen ja kokonaisvaltainen hoitomuoto. Homeopaattisen hoidon kohteena on sairastunut yksilö, ei yksittäinen oire. Oire ei ole sairaus, vaan se kertoo, että elimistö on epätasapainossa. Homeopatia pyrkii tasapainottamaan sitä, mikä fyysisellä, emotionaalisella tai mentaalisella alueella on epätasapainossa ja aiheuttaa oireita. Pyritään siis löytämään sairauden syy ja vaikuttamaan siihen. Homeopatia tukee kehon omia parantavia kykyjä. Voidaankin sanoa, että homeopatia vaikuttaa kehon immuunipuolustusta voimistavasti.

Asiakkaalle pyritään löytämään yksilöllinen ja kokonaisvaltaisesti vaikuttava homeopaattinen lääkeaine, joka toimiessaan yksilön elimistössä aktivoi puolustusmekanismia ja käynnistää paranemisprosessin. Varsinkin kroonisia sairauksia hoidettaessa tämä on tärkeä periaate. Homeopaattisen hoidon yksilöllisyys näkyy mm. siinä, että kaksi saman diagnoosin saanutta yksilöä voi saada eri homeopaattisen lääkeaineen. Sairauden nimi ei ole yhtä tärkeä kuin oireiden yksilöllinen kokonaisuus.

Juuri sen vuoksi, että homeopaattisilla lääkeaineilla pyritään vahvistamaan kehon omia parantavia voimia, voi paraneminen joskus kestää oman aikansa. Kroonisissa sairauksissa tarvitaan usein kärsivällisyyttä hoidon eri vaiheissa. Paraneminen etenee sisältä ulospäin, kokonaisterveyden kannalta tärkeämmästä vähemmän tärkeään. Kun asiakas voi psyykkisesti paremmin, vaikka esim. iholla olisi oireita, hoito on oikeansuuntaista. Vasta kun fyysinen, henkinen ja tunteiden tasapaino on palautunut, oireet katoavat luonnollisella tavalla ja yksilö on terve.